Home

Comunitatea românească

Comunitatea românească din Mexic este compusă din aproximativ 500 persoane, incluzând şi membrii de familie.

O bună parte dintre cetăţenii de origine română sunt stabiliţi în Ciudad de Mexico şi în statele adiacente capitalei (Estado de Mexico, Morelos, Puebla), dar şi în alte zone ale ţării (Jalisco - Guadalajara, Nuevo Leon – Monterrey, Baja California - Tijuana, Guanajuato, Durango, Zacatecas, Guerrero, Queretaro, Quintana Roo, Veracruz, Aguascalientes, Sinaloa, Tamaulipas etc.).

Aproximativ jumătate dintre aceştia au obţinut şi cetăţenia mexicană fie prin căsătorie, fie prin îndeplinirea termenelor de şedere legală în Mexic, prevazute prin legea populaţiei, respectiv legea cetăţeniei din această ţară.

Imigraţia românească în Mexic s-a produs în mai multe etape, respectiv în timpul sau imediat după cel de al doilea razboi mondial, în perioada anilor `70-`80, un număr mai redus, veniţi în baza unor căsătorii mixte, sau a rămânerii în Mexic a unor cetăţeni români plecaţi iniţial legal, în vederea desfăşurării unor activităţi contractuale, dar care apoi s-au stabilit definitiv în această ţară şi după 1989.

În majoritate, cetăţenii de origine română emigranţi în Mexic au pregatire superioară, exercitând profesii precum ingineri, medici, profesori, economiști, cercetători, muzicieni, artişti, antrenori sportivi etc., confirmând calitatea ridicată a învăţământului românesc din perioada respectivă şi capacitatea acestora de a face faţă condiţiilor competitive de muncă existente în Mexic.

Românii din diaspora existentă în Mexic beneficiază, din punct de vedere legal, de aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean străin stabilit în această ţară.

În iunie 2014 a fost legal constituită Asociația Comunității Române din Mexic, președinte fondator fiind doamna Tamara Ariton.

Nu există şcoli cu predare în limba română pentru niciun nivel. Limba română se studiază doar la catedra de franceză, catalană şi română din cadrul Centrului de Predare a Limbilor Străine (CELE) de la UNAM (Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului).

Nu există biserici ortodoxe româneşti, nu sunt biblioteci în limba română, nu există un centru cultural românesc în Mexic.

Ambasada menţine o permanentă legătură şi colaborare cu comunitatea românească, aceasta fiind implicată în diversele activităţi organizate sub egida Ambasadei sau a Delegaţiei Uniunii Europene, cu coparticipare românească.

 

Acreditarea observatorilor internaționali și a reprezentanților instituțiilor mass-media străine la referendumul naţional de revizuire a Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018

28.09.2018

Ambasada României în Mexic vă informează că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis Hotărârea nr. 452 din 21 septembrie 2018 care…

Anunţ privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei României în perioada 6 şi 7 octombrie 2018

25.09.2018

• Întrebarea supusă referendumului: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”; alegătorii…

Ghișeul consular online

18.01.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice servicii consulare de care …